پاورپوینت فرایند تحلیل سلسله مراتبی
پاورپوینت فرایند تحلیل سلسله مراتبی
پیشگفتار
انواع حالت های تصمیم گیری
اصول فرایند تحلیل سلسله مراتبی
شرط معکوسی
وابستگی
انتظارات
فرایند تحلیل سلسله مراتبی در یک نگاه
ساختن سلسله مراتبی
محاسبه وزن نسبی اتومبیل ها از نظر راحتی
وزن هر یک از معیارها
ساختن سلسله مراتبی
روشهای محاسبه وزن نسبی
روش حداقل مربعات لگاریتمی
روش بردار ویژه
قضیه
روشهای تقریبی
میانگین حسابی
ماتریس سازگار و خصوصیات آن
مطالب مرتبط
فرایند واکاوی سلسله مراتبی یکی از روشهای تصمیمگیری است. واژه AHP مخفف عبارت Analytical Hierarchy process به معنی فرایند تحلیل سلسله مراتبی است.انتخاب سنجهها یا criterion بخش اول واکاوی AHP است. سپس براساس سنجههای شناسایی شده نامزدها ارزیابی میشوند. واژه گزینهها یا نامزدها هم معنای واژه alternative یا candidates بوده و به جای هم بکار روند. علت سلسله مراتبی خواندن این روش آن است که ابتدا باید از اهداف و راهبردهای سازمان در راس هرم آغاز کرد و با گسترش آنها سنجهها را شناسایی کرد تا به پایین هرم برسیم.
این روش یکی از روشهای پرکاربرد برای رتبهبندی و تعیین اهمیت عوامل است که با استفاده از مقایسات زوجی گزینهها به اولویت بندی هر یک از معیارها پرداخته میشود. چنانچه گزینهها زیاد باشد تشکیل ماتریس مقایسات زوجی کار دشواری است.[۱]
هدف تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی انتخاب بهترین گزینه براساس معیارهای مختلف از طریق مقایسه زوجی است. این تکنیک برای وزن دهی به معیارها نیز استفاده میشود. چون افزایش تعداد عناصر هر خوشه مقایسه زوجی را دشوار میکند بنابراین معمولاً معیارهای تصمیمگیری را به زیرمعیارهایی تقسیم میکنند.
معیار: آن چیزی است که براساس آن انتخاب میکنید مثلاً در انتخاب یک مدیر برای سازمان، معیارهای تصمیمگیری تحصیلات، پیشینه، شخصیت و … است.
گزینه: آن چیزی است که از میان آن انتخاب میکنید مثلاً در انتخاب یک مدیر کاندیداهای موجود همان گزینهها هستند.
مدلهای زیر به عنوان مدلهای معروف در مدل AHP مورد استفاده قرار میگیرند.
هدف – معیار
هدف – معیار – زیرمعیار
هدف – معیار – گزینه
هدف – معیار – زیرمعیار – گزینه
در یک مدل فرایند تحلیل سلسلهمراتبی ممکن است بخواهید فقط معیارها را تعیین وزن کنید. ممکن است زیرمعیارهایی نیز وجود داشته باشد و هدف تعیین وزن زیرمعیارها باشد. مدل کلاسیک AHP شامل هدف، معیار و گزینه است که در ادامه با یک مثال کاربردی آموزش داده میشود[۲].