پاورپوینت آماده بررسی علائم فرسودگی شغلی
پاورپوینت آماده بررسی علائم فرسودگی شغلی
مفهوم فرسودگی از منظر نظریه پردازان علم روانشناسی
فرسودگی شغلی چیست؟
برن اوت چیست؟
مفهوم برن اوت شغلی چیست ؟
گروههای مستعد ابتلا به فرسودگی شغلی
خصوصیا ت افراد مستعد برن اوت شغلی
فرمول ساده ابتلا به برن اوت شغلی
عوامل فرسودگی شغلی
علل فرسودگی شغلی
روند برخورد واقدام دربرابر فرسودگی شغلی
تفاوت برن اوت و استرس
استرس کارکردی
نشانه ها و شاخصه های ناشی از فرسودگی شغلی
ادامه نشانه ها و شاخصه های ناشی از فرسودگی شغلی
رویکردهای مختلف نسبت به فرسودگی شغلی
مراحل شکل گیری و بروز برن اوت شغلی
نشانه های فرسودگی شغلی در بین مدیران
رهائی از فرسودگی شغلی
راههای جلوگیری از برن اوت شغلی
مطالب مرتبط
فرسودگی شغلی یا کارزَدگی را از لحاظ لغوی میتوانیم تحلیل قوای روانی که گاهی با افسردگی همراه هست و از تلاش برای کمک به بیماران روانی یا افراد تحت فشار روانی ناشی میشود تعریف کرد.[۱] فرسودگی شغلی نشانگان خستگی مفرط عاطفی به دنبال سالها درگیری و تعهد نسبت به کار و مردم هست.[۲] به عبارت دیگر فرسودگی شغلی خستگی فیزیکی، هیجانی و روانی به دنبال قرار گرفتن طولانی مدت در موقعیت کار سخت هست.[۳] این نشانگان حالتی است که در آن قدرت و توانایی افراد کم و رغبت و تمایل آنها برای انجام کار و فعالیت کاهش پیدا میکند[۴]
فرسودگی شغلی پیامدی از فشار شغلی دایم و مکرر است. بدین ترتیب که شخص در محیط کارش به علت عوامل درونی و بیرونی احساس فشار میکند و این فشار، پیوسته و چندینباره بوده و سرانجام به احساس فرسودگی تبدیل میگردد. فرسودگی شغلی به عنوان فقدان انرژی و نشاط تعریف میشود و شخص دچار فرسودگی شغلی احساس کسالتانگیزی را نسبت به انجام رفتار شغلی نشان میدهد.
شخصی که مسئولیتهای همستیزنده و همزمانی دارد، این احساس را خواهد داشت که به چند جهت کشیده میشود. این امر به خستگی از کار و سرانجام فرسودگی شغلی خواهد انجامید.
اولین آسیب فرسودگی شغلی، رنج بردن از فرسودگی بدنی همچون سردرد، تهوع، کمخوابی، و تغییراتی در عادات غذایی است. فرسودگی عاطفی همچون افسردگی، احساس درماندگی، احساس عدم کارایی در شغل خود و همچنین ایجاد نگرشهای منفی نسبت به خود، شغل، سازمان و بهطور کلی نسبت به زندگی پیامدهای بعدی کارزدگی هستند.
فرسودگی شغلی عامل بازدارندهای برای ایجاد و گسترش خشنودی شغلی است.[۵]
پژوهشها نشان میدهند که پزشکان عمومی بیش از بقیه شاغلان دچار کارزدگی میشوند.[۶]
۴ عامل تشکیلدهنده فرسودگی شغلی در این تست سنجیده میشود که عبارتند از:
خستگی عاطفی: افرادی که از لحاظ عاطفی دچار فرسودگی شغلی میشوند، اغلب کمالطلبند و بهطور افراطی درگیر کار و شغلشان هستند و از طرفی گاهی اهداف غیر واقعی را برای خود مجسم میکنند.
عملکرد شخصی: عبارت است از اینکه فرد شاغل احساس میکند فعالیت سودمندی انجام نمیدهد و نمیتواند از تمام و یا قسمت اعظم توان، استعداد انرژی جسمی و روانی خود برای انجام کار استفاده کند.
مسخ شخصیت: مسخ شخصیت نشان از رفتارهای متفاوت با رفتارهای قبلی و دور از شخصیت واقعی که در گذشته مشاهده شده دارد؛ به عبارتی سازمان فرد را در راستای رفتاری سوق میدهد که مطابق با نظام ارزشی شخص نیست و فرد و نزدیکان وی پس از مدتی احساس میکنند که دچار رفتارهایی متفاوت با گذشته و ارزشهای خود شدهاند و عمدتاً بار منفی دارد.
درگیری: درگیر شدن بیش از حد در کار و انتظارات غیر واقعی در مورد آنچه میتواند انجام شود.[۸]